BUILD

Van zonopkomst tot zonsondergang

ZONCOMFORT

ZW GROEP VLAARDINGEN

Architectuur - Zonwering - luiken - Normen - Duurzaamheid

Onze unieke kijk op daglicht, zoncomfort....

Daglicht beinvloeden


Of het nu thuis, op kantoor of in een ander type gebouw is, we brengen tot 90 procent van onze tijd door in gesloten ruimtes – vaak zonder natuurlijk daglicht of frisse lucht. Met dat in gedachten hebben gebouwen een aanzienlijke impact op onze levenskwaliteit. Dynamische zonwering verhoogt ons algemeen gevoel voor welzijn en comfort.

Zoncomfort daglicht producten.
Visueel Comfort

Visueel comfort wordt bepaald door 2 factoren. Zonlicht en verlichting. Visueel comfort is afhankelijk van dag- en kunstlicht, maar wordt ook bepaald door het uitzicht, de lichtreflectie en het contrast in combinatie met zonwering en/of helderheidswering. Om een ruimte volgens al deze factoren zo prettig mogelijk te maken is kennis en ervaring van deze aspecten van belang.

Visueel comfort in ontwerpfase


Uitzicht

Als de zon schijnt en de kamers binnen beginnen aan te voelen als een kas, willen mensen enerzijds bescherming tegen de zon en anderzijds de mogelijkheid om het daglicht optimaal te benutten zonder het contact met de buitenwereld te verliezen. Buitenjaloezieën hoeven bijvoorbeeld niet helemaal gesloten te zijn; de lamellen kunnen eenvoudig net voldoende worden gedraaid om de zon af te schermen. Directie instraling geblokkeerd en uitzicht behouden.

Verstelbare jaloezieen & lamellen

Zonwering & Visueel Comfort

Met een effectieve zonwering verhoogt u het thermische, visuele en akoestische comfort aanzienlijk. Want met de juiste zonweringsoplossing kan de instraling in het gebouw zo worden gereguleerd dat een overmatige opwarming van de ruimtes wordt voorkomen. Zo is er vaak geen energie-intensieve koeling van de ruimtes meer nodig, of worden de koelbelasting en het energieverbruik in de zomer in ieder geval duidelijk verminderd.

Combineert automatisch natuurlijk en kunstlicht
Verhoogt het welzijn op de werkvloer
Verhoogt productiviteit van werknemers

Bouwfysica & Duurzaamheid

TNO - Frauwenfeld institute

De juiste kamertemperatuur maakt een groot verschil voor ons welzijn. Zonwering voor het raam zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en helpt tot 50% energie te besparen op het koelen. Als het buiten warm is, beschermt de zonwering de binnenkant tegen ongewenste hittestralen. Vaak is de installatie van een airconditioner overbodig, waardoor niet alleen de bouwkosten, maar ook de exploitatiekosten van onroerend goed aanzienlijk worden verlaagd.

Hoog comfort en energiebesparing zijn geen tegenstrijdigheden. Moderne zonwering levert een belangrijke bijdrage aan het bereiken van energie- en klimaatbeschermingsdoelstellingen - dit is goed voor ons milieu, voor het persoonlijke huishoudbudget en voor toekomstige generaties. Het verbetert de algehele energiebalans van een huis aanzienlijk. En de meest milieuvriendelijke energie is nog steeds de energie die helemaal niet wordt verbruikt. Zo vermindert zonwering op duurzame wijze het energieverbruik van een gebouw voor koeling, verwarming en verlichting. En jij voelt je ook goed.

Light & Energy Software om invloed van zonwering te berekenen op Visuele Comfort en E-Peil

Rekentool

Om de impact van zonwering binnen het gebouw aan te tonen, lanceert Hunter Douglas een Light & Energy software tool die exacte metingen van het visuele comfort en de klimaatbeheersing weergeeft. Deze tool is een belangrijke troef om het E-peil van gebouwen te optimaliseren in het kader van de verlaging van het verplichte E-peil van E-70 naar E-60 voor nieuwbouw en het vastleggen van de E-30 norm voor energie-neutrale gebouwen.

Zonwering heeft een aanzienlijk effect op het licht en binnenklimaat van een gebouw en dus op het comfort van de gebruikers ervan. Om de impact van zonwering binnen het gebouw aan te tonen, lanceert Hunter Douglas een Light & Energy software tool die exacte metingen van het visuele comfort en de klimaatbeheersing weergeeft. Deze tool is een belangrijke troef om het E-peil van gebouwen te optimaliseren in het kader van de verlaging van het verplichte E-peil van E-70 naar E-60 voor nieuwbouw en het vastleggen van de E-30 norm voor energie neutrale gebouwen.


“De vernieuwde Light & Energy Tool is een zeer flexibel systeem. Je kan, afhankelijk van de noden op gebied van binnentemperatuur en visueel comfort per seizoen, de impact van de zonwering op het binnenklimaat en het visueel comfort bepalen. De tool werkt met een 3D-modelzonwering om weer te geven hoe het schaduwpatroon in een binnenruimte zal zijn, bij lage en hoge zonnestand in de winter en in de zomer”, aldus Sander Teunissen, product manager New Products bij Hunter Douglas, die als zonweringspecialist meewerkte aan de ontwikkeling van dit instrument.


De nieuwe versie van de Light & Energy Tool baseert zich op parameters die door de gebruiker worden ingevoerd, zoals de afmetingen van een ruimte, het materiaalgebruik van de gebouwschil, raamoppervlakte en type glas of de ligging van het gebouw. Aan de hand van de resultaten van de metingen kunnen vier verschillenden scenario’s uitgetekend worden voor verschillende zonweringmodellen. Deze tonen telkens de impact van de gekozen zonwering op het comfort- en het energieniveau. De gebruiker kan de scenario’s vergelijken en de binnentemperatuur en de lichtinval in de ruimte berekenen voor verschillende zonweringen.


Ook de hoeveelheid energie die nodig is om een ruimte te verwarmen of te koelen kan berekend worden. Hiermee is de tool ideaal om het E-peil van het gebouw te optimaliseren. Dankzij deze tool vermijdt men eveneens foute keuzes zoals een te transparant en licht rolgordijn dat te veel zonlicht doorlaat voor een comfortabele werkomgeving.


De resultaten van de Light & Energy Tool voor een specifiek gebouw, worden weergegeven in een pdf-rapport. De Light& Energy Tool van Hunter Douglas is gratis te downloaden via deze link.


Onderzoek relatie zonwering & gezondheid.

Verbetering van visueel comfort en gezondheid door het ontwerp van een lokaal zonwering product.


een lamellensysteem
Verblindingsprobleem